Wawrzyn szlachetny i jego cenny surowiec.

2020-10-28
Wawrzyn szlachetny i jego cenny surowiec.

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) to roślina pochodząca z regionu śródziemnomorskiego. Liście wawrzynu szerzej znane jako liście laurowe używa się w kuchni. Na pewno wiele osób także kojarzy wieńce laurowe, które stały się symbolem zwycięstwa, a czy słyszeliście o oleju laurowym?

Olej laurowy nie powstaje w wyniku tłoczenia, lecz ekstrakcji miąższu owoców wawrzynu szlachetnego wodą. W jego składzie znaleźć można 40% kwasów tłuszczowych (laurynowy, palmitynowy, oleinowy, linolowy) i 1% olejków eterycznych. Unikalny skład oleju laurowego stanowi o jego cennych właściwościach. Preparat ten działa dezynfekująco, oczyszczająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo, a także ściągająco, łagodząco i rozkurczowo. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Oleju laurowego używa się między innymi do leczenia problemów skórnych- łuszczycy, wyprysków, trądziku czy zakażenia grzybiczego. Idealnie również sprawdza się w walce z wypadającymi włosami- wzmacnia cebulki włosowe. Powstrzymuje łupież oraz jest preparatem stosowanym przy wszawicy. Jest to, niewątpliwie cenny surowiec, który warto wypróbować!

Olej laurowy jest także fantastycznym specyfikiem rozluźniającym mięśnie. Stymuluje ich relaksację i reguluje krążenie krwi. Pomaga w migrenach, bólach głowy (masaż skroni). Sprawdza się w masażu zmęczonych partii ciała np. karku, ramion, szyi. Należy pamiętać jednak o zmieszaniu go z innym kremem lub olejem bazowym!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel